Austrian design

Oostenrijks design krijgt steeds meer en meer aandacht wereldwijd en is vooral verrassend. “Austrian Design Compositions” is een initatief van de Oostenrijkse exportorganisatie Advantage Austria.

Hieronder enkele voorbeelden:

Deze ‘jas’ is gemaakt uit varkensblazen. De reden waarom het er niet zo uitziet, is omdat de varkensblazen een plantaardig bruiningsproces ondergaan. Zo verkrijgt het materiaal een nieuwe kwaliteit.

Deze bolvormige innovatie dient om brood te bakken tijdens een kampvuur. De vuurbestendige chamotte is bestand tegen temperaturen tot 3000 graden Celsius, de bal tot ongeveer 280 graden. Door het handvat is de bal gemakkelijk te verplaatsen.

Hierboven ziet u een stoel. Op het eerste zicht ziet deze er gewoon uit, maar in werkelijkheid is ze gemaakt uit stro.

Bewave, een plek van rust in de drukte

Bewave is een lamp gemaakt uit gerecycleerde wol of mos die in een drukke ruimte rust creëert.

De wol of mos, die zich aan de binnenkant van de lamp bevindt, absorbeert geluid. Deze creatie wordt het best geplaatst in een drukke ruimte (zoals een hotellobby) om duidelijk effect te ondervinden.

Totale rust kun je hier niet mee krijgen, maar je verkrijgt wel privacy tijdens bv. een telefoongesprek.

Een exemplaar kan je verkrijgen voor 3000 euro, exclusief BTW.

As above, so below

De grondstoffen op aarde raken stilaan op. Het wordt dus dringend tijd dat er nieuwe grondstoffen gevonden worden.

Kirstie van Noort en Xandra van der Eijk hebben een mogelijke nieuwe grondstof gevonden: micrometeorieten.

Micrometeorieten geraken heelhuids door de dampkring aangezien ze zo licht zijn en bereiken het aardoppervlak dus in originele staat.

Onderzoek heeft aangetoond dat micrometeorieten heel hoge concentraties koolstof bevatten. Concentraties die hoger zijn dan in andere reeds gevonden interplanetaire deeltjes.

Of de micrometeorieten echt als grondstoffen kunnen gebruikt worden, valt nog af te wachten, maar laat ons hopen van wel.

Robot Mo

Robot Mo is een robot gemaakt om in ziekenhuizen ingezet te worden. Een ziekenhuis is meestal de omgeving waar mensen angstig en kwetsbaar zijn, vandaar dat Robot Mo de eerste robot is die over non-verbale communicatie beschikt. Dit als doel dat mensen intuïtief gaan reageren als een robot zich uitdrukt. Zo worden deze robots net zo goed begrepen als geanimeerde karakters.

Robot Mo is een ontwerp van Marijke De Geus.

Circa

Circa is een slimme klok die je kan instellen als alarm met als doel je slaapgewoontes te verbeteren.

De wekker is ontworpen door Circa Labs en Dutch designer Robert Bronwasser. Het beschikt over een reeks slimme slaapfuncties om ervoor te zorgen dat u de slaap krijgt die u nodig hebt.

’s Avonds kunnen witte ruis, kalmerende geluiden of ademhalingsoefeningen u helpen om uw ademhaling en gedachten te vertragen voordat u in slaap valt. ’s Nachts is het display van Circa standaard donker en wordt alleen het tijdstip weergegeven wanneer u het nodig heeft.

Circa bevat ook een dunne sensor onder je matras die beweging en ademhaling meet om je slaapcycli te begrijpen.

Een Circa kan je sinds 9 november kopen aan een prijs van 159 euro (sensor inbegrepen). De wekker is beschikbaar in drie kleuren.

Mijn naam is Amber Desprets en ik ben 18 jaar oud. Zoals reeds vermeld in de inleiding studeer ik Idea & Innovation Management in Brussel. De reden waarom ik voor deze opleiding heb gekozen is merendeels het feit dat het een opleiding is die anders is dan andere opleidingen. Anders in de positieve zin. De studenten krijgen een ander vakkenpakket toegewezen en daarnaast studeren we ook nog eens voor een job die niet bestaat.

Naast mijn opleiding schrijf en  zwem ik graag en heb ik een passie voor sterrenkunde. Daarnaast ben ik graag in de natuur en heb ik een hart voor dieren.

 

Afvalwater als bron van energie en grondstoffen

In Nederland beschouwen waterschappen afvalwater als een bron van duurzame energie en grondstoffen. Hierdoor winnen ze onder meer biogas, fosfaat, cellulose, alginaat en bioplastic terug.

Door afvalwater te gebruiken dragen wetenschappers bij aan de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie.