Mijn levensverhaal

Mijn levensverhaal

11 april 1999, het is 11 uur en 3 minuten en daar was ik dan, de kleine spruit waar mijn ouders al 9 maanden op aan het wachten waren. Veel weet ik er niet meer van, laat ons zeggen ik weet er gewoon niets meer van. Mijn eerste levensjaren konden eindelijk beginnen. Uit verhalen van ons mama kan ik afleiden dat ik wel een makkelijke baby was, ik sliep snel door en dronk mijn melk wanneer het moest. Ik was een speels kind dat altijd kon en wou lachen, wel had ik volgens mama vaak krampjes omdat ik de melk niet zo goed verteerde ( misschien is dat de reden waarom ik nu niet graag melk drink).

Verder herinner ik mij helemaal niets van mijn eerste levensadem tot een jaar of 4. Buiten de dingen die ik heb gezien op foto’s. Bij het kijken naar de foto’s zie ik ook gewoon dat ik echt een gelukkig kindje was, altijd lachend met een glinstering van nieuwsgierigheid in mijn ogen.

Dus laat ons verder gaan met de verhalen die ik wel kan vertellen vanuit mijn eerste herinneringen. Het eerste wat ik me kan herinneren is een situatie uit de kleuterklas. Het is iets kort en heeft totaal geen volledige samenhang of nut.

We zitten in de klas, het klasje van juf Nancy dat gevuld is met een twintigtal kleuters, lopend en schreeuwend door elkaar. Er vraagt een jongen of hij naar de wc mag gaan waarop de juf iets antwoord wat zowel hij als ik niet hebben gehoord. Hij vraag ‘Wa?’waarop juf Nancy hem verbeterd met ‘Wablieft’ hier antwoord de jongen opnieuw met ‘Wa?’en de juf verbeterd hem opnieuw met ‘Wablieft’, deze conversatie gaat nog even door tot hij het door heeft en juf Nancy doorheen de klas roept ‘Ja Océan, je mag nu naar de toilet’

Deze herinnering is een van de wazige maar wel een van de eerste die ik nog weet. Verder herinner ik mij ook niet zoveel van de kleuterschool. Gewoon een beetje de vrolijke kleuter uithangen en spelen alsof mijn leven er vanaf hing, maar dat niet alleen. Ook leerde ik mijn eerste vriendschappen opbouwen, sommige die nu nog steeds bestaan. Ook vele die niet meer bestaan. Maar hoe ouder ik wordt en hier dan terug op kijk, hoe meer ik waardeer hoe die vriendschappen stuk voor stuk mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Ik heb er, vaak onbewust, van geleerd en ben ze dankbaar om mij die lessen te leren.

Tot daar mijn kleuter-herinneringen. In de lagere school heb ik wel meer herinneringen. Ze vermenigvuldigen zich naarmate de lagere school vordert.

In mijn lagere school herinner ik me al wat meer. Het was het 2de leerjaar en dat jaar hadden we 3 juffen. Juf Magda, juf Nadia en juf Brenda. De laatste vond ik de leukste omdat ze mijn achternicht is. Nu ik in de lagere school zat kwamen er ook heel wat hobbys bij. Ik begon met paardrijden in manege Ter Wilgen, op het paard Ginger. Het was wel ironisch dat ze dat paard voor mij hadden uitgekozen, omdat hij, net als ik, hooikoorts had en we dus in de zomer samen binnen moeten blijven. Soms moesten we zelfs tegelijkertijd niezen. Naast paardrijden heb ik ook de voetstappen van mijn papa gevolgd en gestart met volleybal en tennis. Ik was een bezige bij en alsof dat nog niet genoeg was ben ik het 3de leerjaar ook gestart met de chiro.  

Tot nu toe is dat mijn beste keuze ooit geweest, ik heb vrienden gemaakt voor het leven en ik koester ze nog steeds. Aan de rest van mijn lagere school heb ik niet heel veel herinneringen meer.

Het 6de leerjaar weet ik wel nog, het was het laatste jaar dat ook in schoonheid is afgesloten. Samen gaan skiën in Klausberg, Italië. 10 dagen lang weg van huis, met de beste mensen omringt en Urbanus als algemeen thema.

En daar was het dan die laatste dagen van de zorgeloze tijd, binnenkort gingen we allemaal richting de grote school, maar nu waren we nog even die kinderen die genoten van elkaar en waren we gewoon ons zelf. Zonder veel na te denken over wat er nog komen zou. Mooi aangekleed en met ons proclamatie hoedje in de aanslag stonden we allemaal zenuwachtig buiten te wachten tot we onze naam hoorde en naar binnen mochten gaan. Het einde was daar en alle hoedjes vlogen gelijk de lucht in, klaar voor het nieuwe avontuur.

De middelbare school weet ik nog goed. Ik ging moderne wetenschappen studeren aan het Sint-Godelive-Instituut in Lennik. Dé school voor de snobs, alles behalve wat ik toen was dus.

1 september stonden er allemaal tafels in een bepaald kleur op de speelplaats. Tegen mij zeiden ze dat ik naar geel moest zoeken. Voor minstens 2 jaar was het officieel dat ik in MWc zou zitten. De bel ging maar wij bleven met ons 15 staan, er ontbreekte iemand. De bus was te laat, maar het wachten was de moeite waard. Want ik had nooit gedacht dat die ene persoon zoveel verschil kon maken.

Het schooljaar begon en ik begon vrienden te maken, misschien was dat de grootste fout die ik gemaakt heb. Want van vrienden gingen de meeste naar vijanden zonder een goede reden te geven. Een heel jaar lang heeft dit zich geëvolueerd, en was ik dan zo blij dat het zomervakantie was. Op zomerkamp met de leuke mensen van de school, en chirokamp natuurlijk. De mooiste tijd van het jaar!

Ondertussen bleef ik wel contact houden met 1 iemand van de klas, we waren gedurende dat eerste jaar middelbare school een beetje in hetzelfde schuitje geduwt en vanaf die dag wist ik dat Ward mijn maatje ging zijn!

Schooljaar 2 begon, en daar waren de frenemies terug. Ik voelde de afkeurende blikken bij elke keer dat ik iets zei. Ik voelde de band met Ward alleen sterker worden. En zo ging het de rest van jaar verder. Wij met z’n 2 tegen de rest van de wereld. In die tijd begon ik muziek te ontdekken en begon ik ook te merken dat ik wel kon zingen. Ward steunde mij hierin als vriend en pushte mij af en toe zodat ik er toch iet mee ging doen of dat ik zou blijven oefenen met zingen.

Het jaar eindigde en ik maakte de beste beslissing ooit. Ik veranderde van school en van studierichting. Ik dacht yes, nu ben ik van die wc-klas vanaf, maar niet was minder waar want ik ging verder in 3STWc.

Alles was zo veel beter nu. Ik deed mijn richting graag én had mij omringt met mensen die oprecht om mij gaven. Een paar hiervan zijn nu (in 2018) nog steeds bij mij en ik koester elk moment! Op vlak van zingen ging het beter en beter. Ik deed mee aan een wedstrijd en werd 4de. Het jaar erna mocht ik als gast terug komen. Voor mij was dit zo een mooi moment, dat ik een nummer wou opdragen aan de persoon die in mij was blijven geloven en mij had blijven pushen om te blijven zingen en te blijven oefenen. De avond van het optreden had ik kaarten voor hem opzij laten leggen maar hij kwam niet, zonder een uitleg, zonder een sorry, mijn avond was opeens een stukje minder compleet. Van sommige vrienden heb ik jammer genoeg afscheid moeten nemen omdat de we elk onze eigen weg op gingen. Eén van die vrienden is Ward. Na 5 jaar vriendschap was het opeens gedaan, het doet nog pijn maar het leven gaat verder.

De rest van de middelbare school ging vlot, ik was de tiener die ik wou zijn. Ging naar festivals en naar ging naar de eerste fuiven. Ik had mijn eerste liefjes en mijn eerst heartbreaks. In de Chiro ging alles vlot, de groep werd steeds hechter en iedereen werd familie in plaats van vrienden. Ik werd in mijn laatste jaar voorzitster van het leerlingenparlement en heb samen met de rest mooie dingen gedaan. Van acties voor het goede doel, naar een voetbalmatch van leerkrachten tegen leerlingen tot een prachtig Hollywood themed-bal, allemaal dingen waar ik altijd trots op zal zijn!

Opnieuw was er een einde van een hoofdstuk aangebroken. De proclamatie, maar op deze was het gevoel anders. We hadden elkaar zien opgroeien van kleine kinderen in de grote school naar jong volwassenen die klaar waren voor de toekomst.

In de chiro was er ook een nieuw hoofdstuk aangebroken. Mijn jaren als lid waren voorbij en ik was klaar om leidster te worden.

Nu loopt alles al 2 jaar vlot. Ik heb voor studierichting gekozen waar ik nog steeds achter sta, Ik ben al 2 jaar leidster in de chiro en denk lang nog niet aan stoppen.

De mensen rond mij, hebben mij graag voor wie ik ben en ik aan hen voor wie zij zijn. Ik zing nog steeds elke seconde dat het kan, het is nog steeds mijn communicatiemiddel en dat zal het altijd zijn. Ik hoop dat het leven nu nog een beetje zorgeloos blijft doorgaan want ik geniet van elke seconde die ik krijg, want je weet nooit wanneer het geluk voor even niet meer aan je zijde staat.

Nu ben ik klaar om te werken aan de Shari die echt wil zijn!

The future is vegan

The future is vegan! Maar is dit wel zo? Volgen Einstein wel. Hij voorspelde dat een vegetarisch dieet het mensenleven en the survival of the fittest enkel maar kan bevoordelen. Hiermee wil hij zeggen dat de aarde alleen kan overleven en blijven bestaan als de inwoners ervan ervoor zorgen dat ze leven volgens de wetten van de natuur en dat ze enkel en alleen de producten en materialen gebruiken die de aarde te bieden heeft. Als de mensheid onnatuurlijke stoffen de wijde wereld blijft in sturen, betekent dit de ondergang van onze planeet én de mensheid.

Klimaatverandering is meer dan ooit een probleem in onze maatschappij. De impact van de dierlijke landbouw wordt groter en groter, mensen die inzitten met het milieu kiezen er dan bewust voor om vegan of toch heel milieubewust te gaan eten/leven.

Maar wat is vegan nu eigenlijk?

Eerst en vooral wordt er onderscheid gemaakt tussen vegetariërs en veganisten. Vegetariërs zijn mensen die geen vlees of vis meer eten, terwijl veganisten er voor kiezen om niets dierlijk meer te
consumeren. Ze eten geen vlees of vis maar ook geen eieren, drinken geen koemelk, eten geen kaas, enzoverder. “ Veganisme is een levenswijze waarbij men ernaar streeft om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, experimenten of eender welk doel te vermijden.”

Mensen die er voor kiezen om een vegan levensstijl te hanteren schrappen niet enkel de dierlijke voeding uit hun leven maar ook alle vormen van producten waar maar een beetje dierenweefsel aan te pas is gekomen.

Opvallend is dat er meer millennials zijn die meegaan in deze trend. De reden hiervan is dat millennials sociaal en maatschappelijk betrokken zijn. De jongeren zoeken daarom uit van waar hun voeding komt en welke risico’s hun eetpatroon met zich meebrengt. Omdat ze de generatie van de sociale media en het internet zijn, hebben ze als geen ander snelle toegang tot alle informatie die ze nodig hebben om de keuzes in het leven en levensstijl te maken.

De groeiende belangstelling voor gezonde voeding in het algemeen, duwt veganisme als trend ook wel een heel eind vooruit. Zo is volgens de meesten gezond eten, gelijk aan heel veel groenten eten. Dit wordt door wetenschappelijk onderzoek en de voedingssector ondersteund en beaamd. De medische sector ondersteund de keuze voor een vegan levensstijl ook, alleen waarschuwen ze wel voor enkele zaken: – Zorg dat je genoeg B12 binnen krijgt. Dit zit voornamelijk in dierlijke producten, maar is wel nodig voor het functioneren van ons lichaam. Voor veganisten kan een tekort aan B12 opgelost worden door vitaminepillen te slikken. – Nog zo een vitamine die we nodig hebben is vitamine D, deze kan je wel binnen krijgen via de zon, maar in de wintermaanden krijg je deze vooral via vette en dierlijke producten. – Als 3de belangrijk punt hebben we omega 3-vetzuren, deze krijg je via vette vis, maar kan je vervangen door het dagelijks eten van zeewier of algen. – Als laatste nog een tip voor de vrouwen. Zorg ervoor dat je tijdens de menstruatie (wanneer je veel bloed verliest) ook genoeg ijzer binnen krijgt. Dit kan je als veganiste doen door voldoende en regelmatig noten of granen te eten, en het beste is het om het in combinatie met een vitamine C bevattend product te eten zoals bijvoorbeeld soja-yoghurt. Ook is het eten van groene groenten een goede manier om je dagelijkse portie ijzer binnen te krijgen.

De vegan of veggie trend slaat niet alleen aan bij de millennials maar ook bij het doorsnee Vlaamse gezin. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 3 Belgen minstens 1 keer per week een vegetarische dag inlast. De cijfers liegen hierover niet! De grootste groep die vegetarisch eet zijn de 1635 jarige, gevolgd door de 35- 45 jarigen en dan de 55-plussers.

Maar waarom kiezen de mensen nu voor vegetarisch eten? Het blijkt uit datzelfde onderzoek dat de meeste mensen voor vegan kiezen omdat het al een gewoonte is geworden om vegan te koken. Ook zegt 17% van de ondervraagden dat het is om het dierenleed tegen te gaan en 15% doet het voor de impact op het klimaat. Ook 75% van de ondervraagden vindt het niet zo erg als er niet heel strikt wordt omgegaan met de regels van the vegan lifestyle, ze vinden dat één dag in de week vegetarisch eten ook al een klein deeltje kan bijdragen tot het verbeteren van de levensomstandigheden van de wereld.

75% van de ondervraagden is er ook van overtuigd dat the future inderdaad vegan is.

De geschiedenis en de filosofie van veganisme.

Vroeger was voeding voor mensen niet iets noodzakelijk om gezond te zijn. Zo bestonden er wel regels over welke voedingsmiddelen er gezonder zouden zijn, maar de meeste mensen hielden zich niet aan deze regels en aten er zomaar op los. De maatschappij was ook veel individualistischer, mensen dachten eerst aan zichzelf en als men het goed had pas aan de gevolgen die hun handelen met zich meebracht.
Vegan is iets dat al heel lang in onze maatschappij speelt. Zo werd het woord vegan voor het eerst voorgesteld in 1944 door Donald Watson. Hij was een voorvechter voor dierenrechten en wou de bevolking van Engeland bekeren tot het veganisme door de eerste en nu dus oudste vereniging van veganisten op te richten.14 Doorheen de geschiedenis zien we ook dezelfde 5 aspecten terugkomen, die als beweegredenen voor de vegans kunnen fungeren. – Dierenwelzijn: De veganisten willen geen dierlijke producten meer gebruiken om de dieren te sparen en het dierenleed in de maatschappij te verminderen. – Zorg voor de medemens: Omdat er heel veel grond wordt gebruikt voor veeteelt, is het efficiënter om onmiddellijk aan plantaardige teelt te doen. Er wordt meer voedsel geteeld waardoor er ook meer is en dus het wereldvoedselprobleem deels wordt opgelost. – Natuur en milieu: Een groot deel van de uitstoot van de broeikasgassen komt uit de veeteelt. Aangezien planten aan fotosynthese doen en dus de lucht zuiveren is dit beter voor de natuur en het milieu. – Gezondheid: Volgens de veganisten (en onderzoek) is het gezonder om veel plantaardige voedingsmiddelen te consumeren. – Levensvisie: De religie van sommige mensen houdt hen simpelweg tegen om dierlijke producten te consumeren of sommige plantaardige producten. Daarom is het voor sommigen dan makkelijker om te zeggen dat ze de volledige dierlijke producten consumptie achter hun laten.

Ook kunnen ze veganisme gebruiken als een statement, door abrupt te stoppen met het consumeren van dierlijke producten zorgen zij bij sommigen voor een schok-reactie en zetten ze andere aan het denken. De mensen die beginnen te denken en zelf ook de stap zetten richting het veganisme kunnen dan op hun beurt weer andere mensen inspireren om samen dezelfde stap te zetten richting het veganisme.

Doorheen de geschiedenis merken we dat veganisme niet iets van nu in. Zelfs bij de oude Grieken zijn er sporen gevonden van het feit dat mensen veganistisch aten. Ook bij de Indiërs werden dezelfde sporen gevonden.

Meer en meer bedrijven zien in dat het anders moet met het milieu. Daarom kiezen ketens zoals McDonalds er bijvoorbeeld voor om afbreekbare rietjes te gaan gebruiken in plaats van de bekende plastieken rietjes. Een andere keten die hier al veel langer mee bezig is Exki, hier zijn alle borden van afbreekbaar karton, en het bestek dat je krijgt is van hout, wat ervoor zorgt dat het ook gerecycleerd kan worden.

Duurzaam eten

De veganistische levensstijl gaat vaak in combinatie met duurzaam eten. Als veganist vind je het belangrijk dat je de maatschappij en het milieu vooruit helpt. Dat je voeding dan op een een duurzame manier is geteeld spreekt voor zich. Maar veganist zijn en enkel plantaardig eten is niet de beste oplossing voor de klimaatsverandering. Zo is terug gaan naar hoe het 50 jaar geleden was ook voldoende. Toen leefden ze volgens de filosofie: Vee dient ervoor om menselijk afval en gras waar niet kan op geteeld worden op te eten. Zo worden er goede eiwitten geproduceerd door de dieren zelf, die dan door mens kunnen opgenomen worden. Het standpunt van een veganist is wel nog steeds dat er geen dierenleed is en daarvoor is deze oplossing niet helemaal geschikt want de dieren moeten wel nog steeds geslacht worden vooraleer wij er de eiwitten kunnen uithalen.

Mijn ervaringen na het research doen over the future is vegan.

Alhoewel je de term veganisme heel veel hoort is naar mijn mening weinig variatie in de informatie die je kan vinden. Je vindt heel veel over de voeding en ook veel getuigenissen van mensen die van een gewoon eetpatroon naar een veganistisch eetpatroon zijn gegaan. Het gaat vrij vaak en alleen over eten. Terwijl volgens mij en de research die ik heb gedaan naar net iets andere informatie het veel meer is dan dat. Het gaat ook over het niet kopen van lederen schoenen of wollen truien omdat hier ook dieren voor hebben geleden. Het kan zelfs zo ver gaan dat je alles in de bio-variant gaat kopen. Alles is beter bio en dit kan gaan van bio gekweekte groenten tot wc-papier dat biologisch afbreekbaar is. Ook bestaat er zoiets als vegan skin care .Dit is een gelaatsverzorging die alleen gebruik maakt van plantaardige bestanddelen. Dit is dus ook een niveau waarop je vegan kan zijn. Je hoeft misschien het vlees niet te laten als je dat echt niet kan maar je kan wel kijken en opletten welke producten je koopt en welke producten je gebruikt op je gezicht, in het huishouden, enzoverder. In cosmetica worden er heel vaak dierlijke producten gebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld in rode lippenstift om het kleurpigment te geven, vaak geplette luizen gebruikt.

Niet alle ingrediënten zijn steeds afkomstig van dieren, zo wordt squalane ontgonnen uit olijfolie.

Hoe weet je nu of je huidverzorgingsproduct nu echt vegan is?

Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten. Check de ingrediëntenlijst voor je iets koopt, koop geen cosmetica van bedrijven die produceren vanuit China of andere Aziatische landen en kijk of er een cruelty free logo op de verpakking staat. 

Waar je wel veel informatie over vindt is dat een vegan lifestyle de omgeving kan veranderen. Zo wordt er gezegd dat de uitstoot van de voedselproductie kan verminderd worden tot en met 70% als iedereen plantaardig zou eten. Volgens het FAO wordt bijna 80% van de landbouwgrond gebruikt voor veeteelt en dit is niet goed want op die manier kan er geen andere teelt op de grond gebeuren. De oppervlakte die nodig is om aan veeteelt te doen is veel groter dan de oppervlakte die nodig is om aan dezelfde hoeveelheid gewassen te komen. Door onderzoek van Nederlandse wetenschappers weten we nu dat vlees- en zuivelproductie goed is voor de helft van de klimaatimpact van voeding.

What is your behaviour?

Hoe reageert de mens op luide en harde muziek?

Volgens het onderzoek van het Etmaal van de Communicatiewetenschappen kan er voorspeld worden aan de hand van de muziek keuze van een 12-jarige, of deze op 16-jarige leeftijd klein crimineel gedrag kan vertonen. Zo hebben ze een onderzoek gedaan bij 300 Nederlandse jongeren en hieruit blijkt dat de gene die naar niet-mainstream muziek luisteren ( metal, punk, rock…) meer kans hebben om dat klein crimineel gedrag te vertonen dan  jongeren die wel naar mainstream muziek luisteren. Op harde muziek reageert de mens dus met een agressiever gedrag. Onze emoties worden gestimuleerd om agressiever en harder op te treden. We gaan dus minder empathie tonen voor onze medemens en sneller richting de criminele wereld gaan.

Hoe reageert de mens op stille en rustige muziek?

Volgens het zelfde onderzoek van het Etmaal zijn jongeren die in de begin jaren van hun pubertijd naar pro-sociale muziek geluisterd hebben gelukkiger en behulpzamer dan jongeren die naar neutrale muziek hebben geluisterd.

Door het luisteren naar rustige muziek zullen de hersenen ook geen agressieve prikkels sturen naar de rest van het lichaam. In tegendeel, het lichaam zal rustig worden en zal helemaal ontspannen.

Muziek kan ook helpen bij medische problemen zoals insomnia of slapeloosheid.  Muziek kan inwerken op het lichaam zowel op fysisch vlak als op geestelijk vlak. Om te kunnen slapen moet je volledig ontspannen zijn. Dit kan je doen door middel van muziektherapie. Door naar rustige muziek te luisteren die je graag hoort worden je hersenen rustiger en kan je lichaam eventueel in slaapmodus vallen.

Hoor je toch liever luide en harde muziek, mag je hier perfect naar luisteren, maar niet voor het slapengaan. Voor het slapengaan is het best dat je naar muziek luistert met een laag tempo en met weinig ritmische accenten. Je hartslag zal verlagen en je lichaam zal in een rusttoestand verkeren, de hersengolven gaan langzaam afgolven en je adrenalineniveau zal dalen.

Muziek zorgt er ook gewoon voor dat je je goed gaat voelen. Maar als je eenmaal de perfecte muziek hebt gevonden, kruip je het best rustig onder de wol. Probeer je gedachten los te laten en je te focussen op je muziek, je hartslag en ademhaling. Na enige tijd zullen je oogleden toevallen en val je in slaap, op weg naar dromenland.

Dinner with loved ones

Gaan eten bij vrienden en familie is het leukste wat er maar kan zijn. Lekker gezellig tafelen mét lekker eten en drinken.

Eten, het is iets dat iedereen (of toch de meeste) graag doen. We hebben het ook nodig om te overleven!

Precious Plastic

De moderne zandbak van de toekomst!

We gebruiken het aangespoelde plastiek op het strand om een zandbak te vullen, in plaats van het zand zelf te gebruiken.

Het is zacht, kindvriendelijk, ecologische én nog mooi ook!

Precious Plastic is een organisatie die het plastiek uit de oceaan gaat recycleren en er iets nieuw van maken. Ze versnipperen het plastiek dat ze vinden tot kleine stukjes, waarna ze het gaan smelten in een mal om er een nieuw leven aan te geven.

Het algemene doel van Precious Plastic is om de vervuiling tegen te gaan. Ze kuisen de oceaan op en zorgen dat mensen zelf nieuwe materialen gaan ontwikkelen. Zo hadden ze op de Dutch Design Week een zandbak geplaatst, maar in plaats van zand zat er versnipperde plastiek in.

Je kan je nu wel afvragen of dat plastiek wel kind vriendelijk is? Wel, Ja is het antwoord! We hebben zelf de kans gehad om even te zitten en uit te rusten in de bak en het is effectief wel zacht om in te spelen.

Dit is een originele, creatieve en ecologische manier om kinderen te laten spelen én de vervuiling tegen te gaan!

 

De voedselapotheek

Heeft voeding en speciale kruiden een helende werking op ons lichaam? En hoe vergaan we hier in? Is naar de dokter gaan echt voorbij?

De voedselapotheek is een afstudeerproject van 2 Nederlandse dames uit Eindhoven. Naomi Janssen en Maaike Schuitema hebben als doel de mensen er bewust van maken dat door bepaalde kruiden te gebruiken je je gezondheid vooruit kan helpen.

Wat ze doen, hebben ze op hun site zelf het mooiste beschreven:

“We willen mensen inspireren en bewustwording creëren over het effect van voeding op onze gezondheid. We streven naar verandering en vernieuwing en zetten ons in voor de ontwikkeling van innovaties. We willen bijdragen aan het creëren van een betere en gezondere toekomst.”

    

Zelf vind ik hun project zeer inspirerend. Dit komt omdat ik zelf graag bezig ben met lekker eten en met de invloed hiervan op je lichaam. Het is volgens mij echt wel iets waar de jongeren rekening mee houden in het kiezen van restaurantjes waar ze gaan eten.

Are you loaded?

Een boom waar je even tot rust kan komen tussen al de drukte van de Dutch Design Week,  én waar je je gsm en je eigen batterij opnieuw kan opladen.

Dit was een boom die in het klokhuis op de Dutch Design Week stond. Het was een rustige plaats midden in de drukte van de DDW. Je kon er ook even afstand doen van je smartphone.

Je kon je GSM hier in veilig hoesje stoppen en hem ondertussen laten opladen terwijl jij een babbeltje slaat met je buur op de kruk naast je.

Maar hoe kan dit?? Een boom die je GSM oplaad? Dit kan omdat de boom gemaakt is uit koperdraad, deze draad heeft maar een klein beetje elektriciteit nodig om zelf een geleider te worden. Zo kan hij jouw en 50 andere GSM’s  opladen.  De energie die gebruikt wordt om de boom van elektriciteit te voorzien is natuurlijk afkomstig van hernieuwbare energie bronnen, zoals bijvoorbeeld zonnen- windenergie.

Aan de boom hangen natuurlijk ook blaadjes. Op deze blaadjes staan weetjes over de toekomst, maar dat niet alleen! Ook staan er voorspellingen op voor de toekomst Voorspellingen die ons vertellen hoe bepaalde zaken gaan functioneren in de toekomst.

Als voorbeeld: De Elektrische Hoogvlieger: “De vliegende elektrische auto komt eraan. Een prototype van het Duitse Lilium Aviation vliegt met 56 straalmotoren om de vleugels.”

Wist-je-dat-plaatje over de toekomst van de technologie en de hernieuwbare energie.

 

 

 

 

 

 

 

De boom is handig en esthetisch nog mooi ook! Moesten ze deze in het klein hebben zou ik hem zo in huis zetten! 

Hoog technologisch eten

Hoog technologisch eten, iets voor jou?

Dit was op de Duch Design Week een stand dat onze aandacht zeker en vast al trok. Een stand waar we voedsel op een andere manier kunnen ervaren. Daar zeggen wij geen neen tegen!

Het was de bedoeling dat we kennis maakten met genetisch gemanipuleerde organismen. De mensen van deze stand hebben dit leuk in elkaar gestoken door ons een ‘3 gangen menu’ voor te schotelen op een tafel in de hoogte.

We begonnen met het voorgerecht, een slaatje. Niet zomaar een slaatje. De sla was geproduceerd in een ruimte waar alles hermetisch is afgesloten. Geen natuurlijk zonlicht of lucht, enkel machines die de natuur in deze ruimte simuleren.  De smaak? Je effectief smaakt het gewoon naar sla. Je krijgt een mooi, overal even groen, blaadje sla voorgeschoteld.

Het hoofdgerecht dan maar. Dit was een koekje met americain. Deze was geproduceerd van vlees van koeien die waren gekweekt door stamsteltransplantaties in een labo. Als je ervan proefde had je dit totaal niet door. He smaakte net hetzelfde zoals de americain die je bij de slager gaat halen.

Als dessertje wouden ze ook iets speciaal aanbieden maar niet over de top choquerend. Een ge-3Dprind chocolaatje met een speculaaspasta op. Het fijne hiervan was dat je onmiddellijk je dessertje kon zien geprint worden voor je neus.

Het was een ervaring op zich die ik nooit meer zal vergeten en nog vaak zal doorvertellen.

Botanic bites – The food innovators

Botanic Bites is een bedrijf van 2 Nederlandse dames, die gepassioneerd zijn door lekker en duurzaam eten.

Bij het verwerken van Oesterzwammen is er een groot deel van de plant dat overblijft. Er is dus een overschot aan ‘afval’ waar niets mee wordt gedaan. Met Botanic Bites willen deze dames hier verandering in brengen.

Ze verzamelen de rest van de Oesterzwammen en verwerken deze tot ze een lekkere en vegetarische worst krijgen. Ze houden het niet enkel bij worst maar ook andere vlees vervangende producten zoals rollades.