Dutch Design Week

Inleiding

Als eerstejaarsstudent van Idea & Innovation Management hebben wij een kijkje mogen nemen op de Dutch Design Week in Eindhoven. Dit vindt ieder jaar plaats in oktober.
Het beroemdste en  grootste designevenement van Nederland. Je kunt hier met je eigen ogen zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is.
Zorg voor voldoende tijd, want je hebt minstens een paar dagen nodig om alles te kunnen zien. Wij hadden maar 1 dag en delen graag een paar snapshots met je.

 

Ontwerpen die kledingafval tegengaan

Waar de afvalberg van kleding en textiel alsmaar groter lijkt te worden, ontwikkelen designers oplossingen voor dit probleem. Op de Dutch Design Week in Eindhoven zijn verschillende designs en concepten op dit vlak te vinden.

Hoe ouder hoe beter

Voor het project ‘Beauty Comes with Age’ ontwikkelde designer NikkieWester een nieuw weefsel, dat onderliggende lagen toont wanneer het slijt. Zo wordt de stof, naarmate die ouder wordt, rijker qua uiterlijk. Dat leidt ertoe dat een kledingstuk na slijtage niet hoeft worden afgedankt, maar nog mooi blijft en wellicht zelfs nog mooier wordt.

Shirt, jurk en jumpsuit in één

Modeontwerpers Karin Vlug en Lisa Konno hebben een kledingstuk ontwikkeld waarmee eindeloos kan worden gevarieerd . Het gaat om een basisshirt dat door middel van een eenvoudig knoopjes-systeem kan transformeren tot een jurk of jumpsuit. Er kunnen verschillende onderdelen aan worden geknoopt, zoals kraagjes en mouwen.

Dat levert een uiteenlopende garderobe op, die bestaat uit slechts enkele items, waarmee de drager oneindig kan variëren. Veel verschillende kledingstukken aanschaffen wordt overbodig.

Kinderkleding die meegroeit

Petit Pli maakt kinderkleding die meegroeit. Volgens het label groeien kinderen in hun eerste twee jaar maar liefst zeven maten. Dit leidt tot een hoop verspilde kleding. De kleding van Petit Pli is gemaakt van stof, die in kleine vouwtjes is gedrapeerd (zie foto). Dat stelt de stof in staat om met het kind mee te groeien. De materialen zijn volgens het label ultralicht, waterdicht en ademend.

Kleinere textielafvalberg

Om de hoeveelheid textielafval als gevolg van onverkochte kledingstukken terug te dringen, produceert het Eindhovense modelabel MLY kleding niet langer in één keer voor het hele seizoen, maar in kleine oplages verdeeld over het jaar. Dat voorkomt overproductie.

meegroeiende kinderkleding

Modebelofte

Interessante mode highlight is de zesde editie van Modebelofte, waar het modetalent van morgen wordt gepresenteerd. Modebelofte presenteert elk jaar tijdens de DDW een selectie van ongeveer twintig modetalenten die recent afstudeerden van de belangrijkste internationale Bachelor en Master opleidingen.  Curator Carlo Wijnands heeft ook nu weer een mooie selectie gemaakt van twintig eindexamenstudenten van Nederlandse en Vlaamse academies.

Het is een terugkerende hit op DDW en altijd weer op een bijzondere locatie te zien. Dit jaar is dat het lege pand van de voormalige V&D.’

ABOUT ME

Hallo en welkom op mijn blog over de Dutch Design Week ! Laat ik mijzelf even kort voorstellen.  Ik ben Jill , 21 jaar oud, woon in Brussel Helder en ik ben de schrijver achter deze blog!

En dit is is hoe ik mezelf graag zie: Ontspannen zonder stress de wereld en mezelf ontdekken.
Reizen en fotografie  zijn voor mij een ideale combinatie. Dat zit er al vanaf kleins af aan in. Alles vastleggen op camera en een schriftje mee voor de mooie verhalen.
Mijn vriendinnen zouden mij omschrijven als spontaan, eerlijk, sportief, grappig en een ontzettende drama queen.

Studies: ik zit in het eerste jaar Idea & Innovation in Brussel

 

 

Scarfs with a story

Kelly Gijsen heeft door India gereisd om de textiel industrie te documenteren. Zo heeft zij portretten gefotografeerd van mensen die werken in fabrieken, pluksters in katoenvelden, en wevers gezinnen in kleine dorpjes.
Tijdens deze reis zijn er verschillende samenwerkingen ontstaan met wevers en een lab (Graviky labs/ Air Ink) dat zwarte inkt maakt van luchtvervuiling.
De uitkomst is een handgewoven sjaals gekleurd met natuurlijke ingrediënten. Elke sjaal is bedrukt met uitlaatgassen. Deze sjaals vertellen een verhaal waarvan het productie proces transparant is en waar met een creatieve manier wordt om gegaan met luchtvervuiling.

Het verzamelde roet ondergaat verschillende processen om zware metalen en kankerverwekkende stoffen te verwijderen. Het eindproduct is een koolstofrijk pigment dat vroeger verschillende inkten en verven maakte.

Handgewoven sjaal bedrukt met uitlaatgassen

 

The future of food

Alga’s bar

Adem in, adem uit. Een bezoek aan Alga’s Bar van Cateringa & Kompanen is een interactieve happening, waarbij jij je adem (warmte en co2) doneert ten behoeve van de groei van algen. Dit is te zien in The Embassy of Food op het Ketelhuisplein.

De bezoeker wordt gekoppeld wordt aan de levenscyclus van de alg. Een aquarium met algen verlicht de hele ruimte en vormt daarmee een baken voor nieuw voedsel. Door middel van slangen en mondstukjes voedt de bezoeker de kolonie gedurende enkele minuten met zijn adem. De algen produceren daar, op hun beurt, zuurstof voor terug. Na het leveren van genoeg voeding aan de algen, wordt de bezoeker zelf gevoed en prikkelen algen het zintuig smaak met een algensmoothie 

Algenbar

Frisdrankmachine SAM

De zelfsturende frisdrankmachine SAM heeft zijn eigen bankrekening. SAM bepaalt zelf wat voor drankje je ontvangt. Zo experimenteert ontwerpster Marie Caye met de mogelijkheid om machines autonoom te laten werken.  SAM is een robot die frisdrank maakt, maar ook alle functies daaromheen uitvoert, zoals management, prijsvoering en service.

Dit is zowel technologisch als organisch, en beheert op intelligente wijze recepten, prijzen, onderhoud, service en arbeid, waarbij alleen mensen worden gebruikt wanneer dat nodig is.

Zelfsturende frisdrankmachine SAM

The Future Sausage

Carolien Niebeling ontwierp diverse ‘toekomstworsten’.
In de toekomst moet de consumptie van vlees worden verminderd, terwijl de diversiteit aan ingrediënten in onze voeding moet worden verhoogd. De ingrediënten worden gebruikt van groenten, koeienharten, meelwormen en fruit.

Onder haar futuristische worstcollectie, vindt u de fruitsalami, een gedroogde worst gemaakt van bessen, dadels en amandelen.  Of er is een insectenpaté, een worst gemaakt met insectenmeel.
Je kunt meer van haar creaties in de bovenstaande video bekijken.

worst van de toekomst

 

We Know How You Feel

Emotiedata

Het is er donker, de muziek is er synthetisch maar warm, de rook in de ruimte dun maar aanwezig. In de verduisterde, licht mistige ruimte van Design Perron waar je de kunstinstallatie AURA ervaart liggen mensen met hun rug op de grond, een band om het hoofd gebonden. Om hun heen wordt een laser geprojecteerd, die door de aanwezige rook en wisselende vorm van de straal op een mantel lijkt. Maar in plaats van bedekken onthult deze mantel de emoties van de mensen die op de grond liggen. De band om hun hoofd meet aan de hand van hartslag, hersengolf en huidgeleiding hoe je je voelt en koppelt die emotiedata terug naar de laserprojectie, die van kleur en vorm verandert.

Robotica

In de MediaMarkt , hartje centrum, staat Van Mensvoort met het uitzendbureau Hubot. Bij binnenkomst word je ontvangen door een medewerker die je koppelt aan een robot die vervolgens een beroepstest met je afneemt. Na de vragenlijst onthult de robot welk beroep van de toekomst bij jou past, en in dat beroep word je ondersteund door robotica.

Meer robotica vind je verder in het voormalige V&D-warenhuis, op de Embassy of Robot Love. Er is een opvangcentrum voor verlaten robots (door ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven afgedankte types). Kinderen kunnen daar workshops mee doen om ze te herprogrammeren. Om de kloof tussen mens en robot te dichten hebben de organisatoren ter plekke ook drie robots neergezet met veel menselijke trekken. Zo doet Baxter aan aurastreling, Pepper aan oogcontact en spelletjes en met Inmoov kun je slowdancen.

hubot

Virtual Reality

Om ‘doodangst’ onder terminaal zieke ziekenhuispatiënten aan te pakken, heeft Frank Kolkman een apparaat gemaakt dat een bijna-doodervaring simuleert met behulp van virtual reality.

De out of body ervaring die door Outrospectre is gesimuleerd, zou therapie kunnen bieden voor stervende mensen, door zachtjes te wennen aan het gevoel van de dood.

Gebruikers staan recht voor een robotkop, die is uitgerust met een 3D-camera in elk oog. De kop is op een verticale trolley gemonteerd, zodat deze naar voren en naar achteren kan bewegen.

De camera’s zend een live video naar de gebruikers, die door een VR-headset kijkt en wegglijdt van hun lichaam. De bewegingen van de robot in realtime, waardoor de gebruiker kan rondkijken en hun omgeving kan observeren. Het heeft ook “oren”  twee microfoons aan de zijkanten van het gezicht die het gevoel van verplaatsing versterken.

Het derde element is een automatische hamer die elke seconde op de borst tikt om een hartslag na te bootsen, waardoor de ervaring fysieker aanvoelt.

Frank Kolkman maakt doodsimulatiemachine met behulp van virtual reality

 

DDW Ticket

Tijdens DDW zijn op 100 locaties presentaties van ontwerpers te zien. Je ticket wissel je eenmalig in voor een polsbandje
aan het Klokgebouw.

wissel je e-ticket om voor een polsbandje

Het DDW ticket wissel je om tegen een persoonsgebonden polsbandje, dit kan op de volgende locaties:

–                Klokgebouw
–                Het Veem
–                Design Academy Eindhoven
–                Innovation Powerhouse
–                Van Abbemuseum
–                Station Eindhoven Centraal

Voor meer informatie klik hier.

 

 

Bereikbaarheid: naar Eindhoven

Trein
Wie met de trein naar DDW komt stapt midden in het designgeweld uit. De intercity leidt je naar het centraal station in de binnenstad. Stoptreinen stoppen ook op station Strijp-S. Check vanaf 10 dagen voor vertrek de Reisplanner op ns.nl of de Reisplanner Xtra app.

Auto
Eindhoven is gemakkelijk met de auto bereikbaar. Vanuit Brussel via de E40 richting Antwerpen ,  E13/ E34 tot aan de grens, volg dan de richting Eindhoven op de A76. Op en rondom Strijp S/T/R en in de binnenstad zijn voldoende betaalde parkeerplaatsen.  Een overzicht van alle parkeergarages inclusief tarieven vind je hier
 Routebeschrijving

Tips voor de Dutch Design Week

  • De meeste locaties kun je gratis bezoeken. Voor het Klokgebouw op de Strijp S heb je een passe-partout nodig. Deze kost 15 euro maar is alle dagen en locaties geldig. Op vertoon van de passe-partout ontvangt je daarnaast ook 50% korting op de toegang bij het Philipsmuseum en bij TAC.
  • De VVV kantoor heeft speciale DDW-stadswandeling. Ga even langs voor meer info.
  • Neem een speciale Design Ride door de stad. Zij zetten je af bij de locaties. Het kan erg druk zijn maar je kunt altijd een OV-fiets huren.
  • Ontwerpers staan vaak zelf bij hun tentoonstelling. Zo kom je ook achter het verhaal.
  • Check out de DDW website voor het laatste nieuws.
  • kom op een weekdag