Whitney Museum of American Art

Het Whitney museum legt zijn focus op Amerikaanse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. Hun kunstcollectie bestaat uit de beste moderne Amerikaanse werken. Innovatie is sinds het begin een kenmerk van het Whitney. Het was het eerste museum dat gewijd was aan het werk van levende Amerikaanse kunstenaars. Figuren als Jasper Johns, Cy Twombly en Cindy Sherman kregen hun eerste retrospectieve museum van de Whitney.  Het museum werkt ook regelmatig samen met kunstenaars die nog niet erg bekend zijn en geeft ze zo een kans op erkenning.

Het museum is gelegen in New York  tussen de High Line en de Hudson River. Een van de redenen waarom ik dit museum zo geweldig vind, is het gebouw zelf.  Het is ontworpen door architect Renzo Piano. Niet alleen heeft het museum enorme tentoonstellingsruimtes, het is ook voorzien van terrassen die  een prachtig uitzicht op de stad bieden.

Whitney museum

Het Whitney heeft een vaste collectie, maar biedt ook telkens tijdelijke tentoonstellingen aan.

Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is een museum in Parijs dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 tentoonstelt. Het museum bezit een indrukwekkende collectie van impressionistische werken. Impressionistische kunstschilders zijn er dan ook ruim vertegenwoordigd. Men kan onder andere de werken Édouard Manet, Claude Monet, Renoir, Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Cézanne bewonderen. Er is ook beeldhouwkunst te zien van stijlen zoals  het neoclassicisme, realisme, eclecticisme, etc..

Vrouw met parasol – Monet

Het museum werd geopend in het voormalige treinstation Gare d’Orsay. Vroeger was Gare d’Orsay het hoofdstation van meerdere spoorwegverbindingen met het zuiden van Frankrijk. Vandaag de dag doen enkel nog de hoofdhal van het gebouw en de klokken denken aan een station.

Het museum ademt de sfeer van de 19de eeuw. Niet enkel in de kunstwerken maar ook in de zalen is de tijdsgeest voelbaar. Het voelt alsof je in een ander tijdperk bent beland. Daarom is Musée d’Orsay een van mijn favorieten.

ModeMuseum Antwerpen

Het ModeMuseum in de ModeNatie is gelegen te Sint Andries in de Nationalestraat. Eén van mijn favoriete wijken in Antwerpen. Je vindt er de leukste winkels en mooiste architectuur. Antwerpen heeft op vlak van mode een unieke geschiedenis. In de stad bevindt zich één van de oudste modeacademies.

ModeNatie

Het ModeMuseum toont twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling. De collecties worden tentoongesteld aan de hand van een verhaallijn. Naast kleding worden ook de inspiratiebronnen en muzen van de ontwerper en verbanden met andere kunsten aangehaald.

Het museum ligt me nauw aan het hart omdat ik er al van jongs af aan naar toe ga. Elke keer opnieuw is het een verfrissende ervaring omdat het museum telkens nieuwe collecties toont. Mijn favoriete collectie tot nu toe is Margiela, de Hermès jaren. De ontwerpen straalden stuk voor stuk comfort, tijdloosheid en tactiliteit uit.

Margiela, de Hermès jaren

MINED Graduation show 2017

De Graduation Show staat in teken van studenten als jongste generatie ontwerpers. De studenten geven een actuele invulling aan de betekenis die design voor de samenleving heeft. Hun eindwerken zijn als brandstof voor een nieuwe samenleving. Ze hebben hun projecten hier kunnen voorstellen door hun nieuwsgierigheid naar perceptie, totstandkoming en gebruik van het product.

Dit jaar richtte DDW het vizier op het fundamentele karakter van het onderzoek en van de synthese in het gerealiseerde werk: het resultaat van denken (mind), eigen maken (mine) en opdiepen (mined).

Asana

Asana is een project dat de aandacht brengt naar onze zittende levensstijl en de lichamelijke klachten die hierbij komen kijken. Wetenschappers vinden steeds meer aan­wijzingen dat te lang neerzitten ongezond is. Als je te veel stilzit loopt je lichaam schade op. Slechte bloedsomloop, rugproblemen en RSI zijn enkele voorbeelden van problemen die zich voordoen door langdurig bureauwerk. ‘Zitten is het nieuwe roken’ onze levensstijl heeft een destructieve invloed op onze lichamelijke gezondheid. We zitten ons kapot.

Mirjam de Bruijn wil met Asana zulke problemen vermeiden. Ons lichaam is namelijk ontwikkeld om te bewegen. Ze heeft voorwerpen bedacht die de houding verbeteren, spieren versterken en de bloedsomloop stimuleren. Asana is een reeks medische hulpmiddelen die de meest voorkomende klachten op kantoor voorkomen. In plaats van de voorwerpen een medische look te geven, zien ze eruit als objecten die je rond je bureau kunt plaatsen zonder dat collega’s zich hoeven af te vragen wat voor soort blessure je hebt. Deze voorwerpen zijn dus niet enkel bevorderend voor de gezondheid, ze zijn ook voorzien van een modern design.

 

Gewichtje om bloedsomloop te stimuleren

Inside the box

Inside the box zijn hulppakketten voor vluchtelingen of voor mensen in rampgebieden. De pakketten voldoen aan essentiële behoeften en bevatten voedsel en medicatie.  De meeste hulppakketten hebben echter geen plaats voor speelgoed, een basisbehoefte voor kinderen. Spelen helpt hen beter om te gaan met de situatie.

Hulppakket

Met ‘Inside the Box’ heeft Lisanne Koning een manier gevonden om de pakketten leuk te maken. Dit door kleurrijke afbeeldingen van dieren, voertuigen en bordspellen aan de binnenkant af te drukken. Deze kunnen eenvoudig worden uitgesneden om speelgoed van te maken en er zijn verschillende kleurencodes voor verschillende leeftijden. Op deze manier worden de hulpdozen niet verspild, maar krijgen ze een nieuw leven, waardoor de dagen van de meest kwetsbaren worden verlicht.

Uitgesneden speelgoedautootje van karton

The Embassy of Food

The Embassy of Food staat in het kader van voeding in de toekomst en hoe we met voedsel zullen omgaan.

The Embassy of Food

Het is een plek waar foodprofessionals en het publiek samenkomen om vraagstukken rond voedsel te bespreken.  Het programma bestond onder andere uit lezingen en workshops.

Alga’s bar

De algenbar is een initiatief van Cateringa & Kompanen. Cateringa & Kompanen is een creatieve organisatie met een specifieke interesse voor voeding. Voor hen is voeding een materiaal als klei of koper. Door voeding in een interactieve kunstvorm te gieten, probeert de organisatie mensen uit hun comfortzone te lokken en te verwelkomen in een nieuwe wereld van voeding.

Alga’s bar algenmonsters

Als je bij de Food Embassy bent langs geweest, heb je de algenbar onmogelijk gemist. Het gekke zicht van mensen met een buis in hun mond en een zakje met groene vloeistof op hun gezicht, trekt meteen de aandacht.  De algenbar is een installatie waarbij men wordt aangesloten op de levenscyclus van de alg. De bezoekers krijgen de kans zich neer te leggen en te ademen aan de algen. Het idee vertrekt vanuit het feit dat onze uitademing onder andere warmte koolstofdioxide bevat. Dit is een essentiële bron voor de alg. Algen produceren vervolgens zuurstof, maar zijn ook rijk aan vitamines, proteïnen en mineralen. De alg: het nieuwe voedsel voor mens en dier.

Bezoekers liggen aan de algenbar

Volumes

Volumes is een onderzoeksproject van Marije Vogelzang dat de grootte van onze porties in vraag stelt. Overgewicht is vandaag de dag een groot probleem. Uit onderzoek van The Institute for Health Metricsand Evaluation blijkt dat ruim 2,2 miljard mensen overgewicht hebben en liefst 700 miljoen lijden aan obesitas. Volgens de onderzoekers gaat het om ‘een groeiend en verontrustend wereldwijd gezondheidsprobleem’. Overgewicht kan ziektes zoals cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes en kanker veroorzaken.

Borden met en zonder voorwerp

De constante verleiding van grote glazen en borden zorgt dat we niet goed kunnen inschatten hoeveel we juist eten. Dit blijkt uit gedragspsychologisch onderzoek. In een tijd van overgewicht is dit een probleem, daarom is Volumes opzoek gegaan naar een oplossing. Ze hebben een object bedacht dat je in je bord kunt leggen zodat het voller lijkt dan het werkelijk is, terwijl onze maag toch voldoende gevuld raakt.

Voorbeeld van voorwerp om in het bord te leggen

Bekijk het filmpje hieronder voor extra uitleg.