De autonome rolstoel

Rolstoelgebruikers hebben het vaak moeilijk om trappen op en af te gaan en zijn daarbij dan ook altijd afhankelijk van anderen om hen hierbij helpen. Gelukkig biedt de uitvinding van de rolstoel die autonoom de trap op en af kan de ideale oplossing. De autonome rolstoel zorgt er dus voor dat ook trappen voor rolstoelgebruikers toegankelijker wordt. Door de rupsbanden die de rolstoel ter beschikking heeft, kan de rolstoelgebruiker zonder enige moeite trappen van een stijle helling en trotoirs tot 20 cm op- en afgaan. Dit kan dan zonder hulp van anderen.

De werking?

  • de bediening gebeurd via een drukknop
  • Via infraroodsensoren worden de eerste en laatste treden van de trap gedetecteerd.

Veiligheid?

Het klinkt allemaal heel optimistisch, maar is deze rolstoel ook veilig? Over de veiligheid moeten gebruikers van deze rolstoel zich zeker geen zorgen maken. Het apparaat die ingebouwd zit in de rolstoel blokkeert automatisch wanneer de rolstoel zich op een onveilig of slecht traject bevind. Ook wanneer er een slechte beweging wordt uitgevoerd blokkeert het apparaat.

het kostenplaatje?

De prijs van deze rolstoel ligt zo rond de 10.000 euro.

On Wheels app

Het is niet altijd gemakkelijk voor rolstoelgebruikers of zelfs voor ouders die met kinderwagens op stap gaan om bepaalde winkels, restaurants of café’s binnen te gaan. Gelukkig is er sinds kort een oplossing gekomen voor dit grote probleem.

De innovatieve app ‘on wheels’,  beschikbaar in de apple-store en google play, geeft de toegankelijkheid op bepaalde plaatsen aan voor rolstoelgebruikers. Ook voor ouders die op stap zijn met kinderbuggy’s en personen die te kampen hebben met een verminderde mobiliteit toont deze app de toegankelijke plaatsen. Het unieke aan de app is dat er de mogelijkheid is voor het aanmaken van een gepersonaliseerd profiel. Zo kan er bijvoorbeeld bij rolstoelgebruikers rekening gehouden worden met de grootte, de breedte en de hoogte van de rolstoel. Op basis hiervan toont de app dan plaatsen die voor de rolstoelgebruiker toegankelijk zijn.

De applicatie beschikt over een interactieve kaart en een zoekfunctie. Je kan dus de app aanpassen aan je persoonlijke behoeftes waarbij de kaart met toegankelijke locaties zich dan automatisch aanpast op basis van die gegevens.

De ADS-spiegel

Mirroring voor mensen met Alzheimer

De ADS-spiegel die op de Dutch design week te Eindhoven werd vertoont, vond ik een tweede goed voorbeeld die binnen het concept ‘accessibility’ past. De spiegel is speciaal ontworpen voor mensen met Alzheimer. Het is een spiegel die op een empathische manier de Algemeen Dagelijkse Structuur van mensen met alzheimer ondersteunt.

De ADS- spiegel doet de handelingen voor die de persoon met alzheimer op dat moment wil uitvoeren. De spiegel is eigenlijk een interactieve smart mirror die beschikt over kinect, geluidssensoren en druk-sensoren. Met de Kinect registreert de spiegel of de gebruiker al dan niet aanwezig is. Wanneer de spiegel registreert dat de persoon met alzheimer aanwezig is, zullen er vertoningen van filmpjes op de spiegel verschijnen. Door de vertoning van deze filmpjes zal de persoon met alzheimer weten hoe hij/zij zich moet wassen, afdrogen, de tanden moet poetsen en de haren moet kammen.

Deze spiegel trok meteen de aandacht bij mij aangezien mijn opa zelf ook Alzheimer heeft gehad. Ik vind de ADS-spiegel zeker een meerwaarde voor personen met alzheimer omdat het hen dagelijks een stapje vooruit kan helpen om toch hun dagelijkse handelingen correct te kunnen uitvoeren. Verder zorgt deze smart mirror er ook voor dat het werk van de omstaanders een beetje verlicht wordt. Zo hoeven de verzorgers of familieleden van de patiënten wat minder te helpen en hebben ze dus meer tijd om andere taken uit te voeren.

Shravan

’s Werelds eerste voor iedereen end-to-end toegankelijke smartphone

Tijdens de coolhunt op de dutch design week ben ik gaan kijken naar technologieën die het concept ‘accessibility’ omvatten. Zo ben ik al snel terecht gekomen bij de smartphone ‘shravan’. Deze smartphone is ’s werelds eerste voor iedereen toegankelijke smartphone. De smartphone beschikt over technologieën speciaal ontwikkeld voor mensen met speciale behoeften. De smartphone is eenvoudig te gebruiken door mensen met een visuele beperking, analfabeten, ouderen en dyslectici.

Blinde mensen kunnen vaak onmogelijk meedoen met het gebruik van de smartphone. Door het gebruik van shavran kunnen zij dit wil. Shravan leest voor de blinde persoon voor wat hij/zij aan het doen is. De smartphone beschikt ook over slimme camera’s. Met die slimme camera’s kan de blinde persoon de smartphone richten op een persoon of een object in zijn of haar nabijheid. Vervolgens zorgt de slimme camera er voor dat de smartphone de objecten of eigenschappen van personen gaat gaan voorlezen. Op de dutch design week heb ik dit even kunnen uittesten. Ik richtte toen de camera op een vriendin die mee was met mij en al snel las shravan de uiterlijke kenmerken van mijn vriendin voor: blond haar, groene trui, blauwe broek,… .

Voor mensen met dyslexie kan de smartphone moeilijke teksten omzetten in leesbare teksten. Dit gebeurd dan door de slimme camera’s in de smartphone op die moeilijke teksten te gaan richten.  Ook voor mensen die doof zijn is er de mogelijkheid om via shavran real-life ondertiteling te krijgen wanneer zij in een gesprek zijn met iemand of gewoon een conversatie willen meevolgen.