Ocean Drive Jaguar

Na het “strandhuisrondpunt” rijden we verder door Knokke. Op de kunstlaan treffen we het prachtige Cosmo Hotel, voor de gelegenheid beschilderd met felle kleuren. 

De unieke decoraties zijn van de hand van Jean-Luc Moerman in opdracht van Jaguar België. Voor het gebouw staat de nieuwe Jaguar I-Pace, de eerste elektrische SUV van Jaguar. Naast de auto zijn er nog de concept-store, het ijskraam – waar Neuhaus zijn eerste ijscollectie presenteert – en het boutique-café te vinden.

     

De felle kleuren en het moderne ontwerp zorgen voor een fijne, vrolijke vakantiesfeer.  Als bezoeker waan je je op de Ocean Drive in Miami. De auto past zeer goed in het ontwerp, het lijkt of hij deel is van de muurschildering.

Strandhuisjes Knokke

Een dagje aan zee – met  name in Knokke – leverde enkele unieke vondsten op. Het eerste rondpunt vooraleer je het centrum binnenrijdt, toont een mooi voorbeeld van streetbranding.

Centraal op het grasveld staat een assemblage van strandhuisjes die op elkaar zijn gestapeld op een willekeurige manier. De kunstenaar, Jean-François Fourtou,  leek de huisjes te hebben doen wegwaaien en stapelde ze op magische manier terug op elkaar. Op een van de huisjes staat een bordje met “te koop”. Het kunstwerk kadert in het ruimere initiatief “Beaufort”, een driejaarlijks kunstproject aan de Belgisch kust.

 

De bedoeling is om een dialoog aan te gaan met de zee, het erfgoed, de bewoners en de geschiedenis van de kust.

Als je vanuit een bepaald punt kijkt, kan je de vergelijking met een kerktoren op de achtergrond zien. Dit zorgt ervoor dat de strandhuisjes goed passen in de setting. Mensen gaan dit rondpunt zeker niet snel vergeten en ze worden er nog eens aan herinnerd dat ze strandhuisjes kunnen kopen of huren.

Umicore Hoboken

Nu stap ik in de auto en rij richting Hoboken, daar vind ik de kantoorgebouwen van Umicore. Zij zijn een wereldspeler op vlak van recyclage en verwerking van verschillende metalen.

     

Deze kantoren hebben een gloednieuw hoofdgebouw dat al van ver in het oog springt. Vooral de golfbeweging in de raampartijen valt op en verwijst naar de verschillende metalen die op rol worden geproduceerd en verkocht. Aan de balie word mij verteld dat de raampartijen in verschillende richtingen staan omdat ze zich willen opstellen naar de omringende wijk, Moretusburg. Vroeger stonden er hoog opgetrokken muren wat voor een geheimzinnige sfeer zorgde. Na een incident waarbij buurtbewoners een metaalvergiftiging hebben opgelopen heeft Umicore beslist om zich transparanter te tonen.

Ze hebben er duidelijk voor gekozen om hun stempel te drukken op de buurt door te gaan voor een unieke architectuur. Hiermee griffen ze hun merk in het geheugen van iedere voorbijganger.

Met deze realisatie heeft Umicore de Archizinc Trophee van V Zinc – een zinkproducent en deel van de Umicoregroep – in de wacht weten te slepen. Deze prijs wordt uitgereikt aan ontwerpers van gebouwen die zich onderscheiden door hun materiaalgebruik, esthetiek, functionaliteit en respect voor de omgeving.

http://www.architectura.be/nl/nieuws/1340/conix-geeft-umicore-hoboken-grondige-facelift

http://www.umicore.be/nl/over-ons/onze-sites/hoboken/

Het Panamarenkohuis

Na het bezoek aan de Jommeke-muur, rijden we verder richting Noord-Antwerpen om daar het Panamarenkohuis te bewonderen. Dit gebouw uit de jaren 1880 past perfect in zijn omgeving dankzij zijn eind-19de- of begin-20ste eeuwse stijl.

Twee dingen vallen mij direct op: de grote glazen gevel die verder uitsteekt dan de rest en het helikopterplatform dat bovenop het dak staat.

Er hing een duistere sfeer. De woning ziet er dankzij die erker vrij modern uit. Eenmaal binnen kom je terecht in en chaotische stadswoning waarin dingen staan die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien. Je stapt precies in een tijdmachine als je deze woning binnen komt.

Ik vind het Panamarenkohuis een goed voorbeeld van streetbranding. Dit voorbeeld toont aan dat ook een kunstenaar zichzelf als merk kan profileren. Het huis geeft ook beslist een bepaalde sfeer aan zijn omgeving en zorgt ervoor dat de voorbijgangers deze buurt zullen onthouden en zelfs herbezoeken.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/216773

Jommeke Stripmuur

Mijn eerste halte is bevindt zich in het Antwerpse Wilrijk. Ik sta in de Gaston Fabrélaan voor een lange gevel: de stripmuur rond Jommeke en zijn vrienden.

 

Het is met zijn 200 m2 de grootste in Vlaanderen. Jommeke is een icoon in de Belgische striptraditie. De geestesvader, Jef Nys plaatste het icoon feilloos naast Suske & Wiske en Nero. Jommeke werd een begrip. Het ontwerp van de muur is een initiatief van Sarina Ahmad, kleindochter van de Jommeke-tekenaar. Jef Nys bracht een groot deel van zijn leven door in Wilrijk en de muurtekening gebruikt het Wilrijks erfgoed als decor.

Ook het districtsbestuur wil dit initiatief dat graag in het straatbeeld zichtbaar maken. Zo zijn tal van elektriciteitskasten in Wilrijk bekleed met taferelen uit Jommeke-strips.

Eén nutskast staat op de hoek van de Jozef Cuyversstraat met de Boekstraat, de twee andere staan op de hoek van de Sint-Jan Vianneystraat met de Boekstraat. Jef Nys woonde lange tijd in de Jozef Cuyversstraat. Daar zag Jommeke ook het levenslicht.

 

 

 

 

 

 

 

Niet alleen worden Jommeke en zijn “vader” hiermee geëerd, ook het straatbeeld wordt op een innovatieve en kunstzinnige manier opgewaardeerd.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/bljde_20111022_002

https://www.demorgen.be/binnenland/-grootste-stripmuur-van-vlaanderen-eert-jommeke-tekenaar-jef-nys-in-wilrijk-ba8f0fc53/

AI

Toepassing 1

SAM

SAM staat voor Secure, Autonomous en Mobile. Het is gecreëerd door Robot Security Systems (RRS), het dochterbedrijf van Robot Robots Company. Deze robot combineert de nood aan veiligheid en bewaking en de laatste nieuwe technologische snufjes om de beste te zijn in zijn vak.

Het is de eerste robot die mensen al rijdend kan identificeren. Ook heeft hij tal van sensoren die ervoor zorgen dat bij de kleinste verandering kan opmeten in een ruimte. Hij heeft sensoren die de temperatuur in het oog houden, giftige gassen opsporen, straling detecteren, zelfs lekkages en rook worden direct opgemerkt.

Wanneer SAM iets ongewoons opmerkt kan hij een audio- of videoverbinding maken met de hulpdiensten of de eigenaar van een pand. Als iemand deze robot probeert uit te schakelen, zal hij ook meteen alarm slaan. Hij zal ook automatisch zijn route aanpassen als er een obstakel in de weg ligt en zal deze route onthouden totdat dit obstakel wordt opgeruimd.

Bron: http://www.robotsecuritysystems.nl/producten/sam/

Toepassing 2

The Embassy of Robot Love

Er zijn verschillende redenen waarom robots worden weggegooid. De batterijen zijn leeg, er is een nieuw model op de markt, de hardware of software is verouderd of ze werken gewoon niet meer. The Embassy of Robot Love houdt zich bezig met het ‘opvangen’ van dit soort robots en geeft ze een nieuw leven. Ze kijken wat liefde kan doen met een robot en wat wij daaruit kunnen leren. Om de robots goed te kunnen verstaan, moet je denken zoals hen, er moet wederzijds vertrouwen zijn en dat kan je enkel door je diepste geheimen toe te vertrouwen aan de algoritmes. Hierin schuilt ook wel wat gevaar. Zo zou deze data in de toekomst tegen ons gebruikt kunnen worden. Het is bijgevolg belangrijk dat we de robots volledig kunnen vertrouwen.

Bron: https://worlddesignevent.org/embassies/embassy-of-robot-love/

Toepassing 3

Athena

Insight is een IT-gigant in België. Ze hebben contracten lopen met de Vlaamse overheid en heel wat bedrijven in België. Zij hebben ook de robot, genaamd “Athena”, ontwikkeld.

Athena is een Conversational AI/Bot, dat wil zeggen dat het een robot is waarmee je kan praten. Het doel van de mensen bij Insight is dat ze van deze robot de eerste maken die een bewustzijn heeft, dat hij dus van zichzelf weet dat hij bestaat en dat hij ook zonder problemen met mensen kan communiceren.

Bron: https://be.insight.com/

Toepassing 4

VERn

VERn is een veiligheidsrobot die samenwerkt met Barclay, zijn humanoid. Samen houden ze de straten veilig zonder mankracht in te zetten. Ze patrouilleren de straten totdat iemand hen contacteert. Dan rijden ze in hun Volvo naar de plaats delict om daar de plek te beveiligen. VERn is de oplossing voor situaties waar mensen niet verder kunnen.

VERn is een product van Slightly Overdone Studio. Zij houden zich bezig met het maken van, en karaktereigenschappen geven aan, robots. Je kan bij hen ook robots huren om lastige taken, die jij niet graag doet, voor jou te laten uitvoeren.

Bron: https://vimeo.com/225755092

Toepassing 5

QuantiFire

Brandweermannen krijgen veel te verduren als ze aan het werk zijn. Ze hebben een grotere kans op hart- en vaatziektes, wat de grootste doodsoorzaak is bij brandweerlui. Daarom hebben ze dit klein communicatieapparaatje ontwikkeld dat alle vitale gegevens opneemt en direct doorstuurt naar de centrale. Ook de communicatie zal veel vlotter verlopen, omdat de speaker in het apparaatje het geluid van de stem zal verbeteren en het achtergrondgeluid zal minimaliseren.

Bron: http://www.mindthestep.nl/quantifire.html

DDW

Dutch Design Week

Op 27 oktober zijn we samen met onze medestudenten Idea & Innovation Management richting Eindhoven getrokken om daar de Dutch Design Week te gaan bezoeken. Daar mochten we vrij rondlopen en bezoeken wat je interesseert. We kregen ook een opdracht mee:  een onderwerp rond innovatie kiezen en daarnaar op zoek gaan op de DDW.

Ik heb gekozen voor het onderwerp Artificial Intelligence, omdat het mij fascineert dat we mensachtige voorwerpen kunnen creëren, die ook handelen zoals een mens, met een programma en wat hardware. Ik ga dan ook vijf interessante voorbeelden geven van AI in de praktijk.