De (a)sociale zitbank

 

Hallo allemaal!

Ik ben op 27 oktober samen met de richting Idea&Innovation management (1ste jaar) naar de Dutch Design Week in Eindhoven (Nederland) geweest.
Hier heb ik fantastisch veel en nieuwe projecten ontdekt en kon ik ook veel uit leren voor mijn eigen schoolprojecten.

De Dutch Design Week is heel inspirerend op verschillende vlakken en is heel tof om er een weekend door te brengen! Ik ben zelf maar 1 dag met de school geweest en vond dit ook te kort om alles te zien. Maar de tijd dat ik er was, heb ik goed ingevuld! Ik heb enkele heel interessante projecten gezien waar de maatschappelijke problemen mee opgelost kunnen worden of toch een poging tot het oplossen.

Deze zitbank was te vinden in het klokgebouw van Eindhoven. Dit gebouw was één van de grootste met heel veel verschillende onderwerpen. Het ging van High-tech naar afstudeerprojecten van verschillende scholen. Ook Belgische scholen stonden hier met hun laatstejaars leerlingen en hun afstudeerproject.

Deze zitbank vertelt ons hoe de mens in elkaar zit. Als je op de harde grijze steen gaat zitten, zit je alleen. Dit betekent dat er niemand naast jou kan zitten en dat je graag op je gemak en alleen wilt zijn.
Ga je op het hout gaan zitten, gaat de bank naar beneden en sta je toe dat er nog mensen naast jou komen zitten. Je toont dat je sociaal bent en graag menselijk contact hebt.

Het is ontworpen door een student op het KASK in Gent.

Kusjes,
Febe

Desert Pioneer

Hallo!
Ik heb hier nog een interessant project van op de Dutch Design Week.
Dit is het eerste project dat ik ben tegen gekomen op de DDW en hetgeen dat een echt maatschappelijk groot probleem aankaart.

Vluchteligenkampen zijn ontworpen als tijdelijke oplossing maar deze oplossing is niet zo tijdelijk als wij denken. Het gemiddelde verblijf is 17 jaar. In deze (vaak) kale landschappen leven vluchtelingen als woestijnpioniers en proberen ze hun leven opnieuw op te bouwen. De sleutel tot de toekomst is het duurzame waterbeheer en hier heeft een student op ingespeeld.

Deze opvouwbare tuin is gemaakt uit karton en helpt het ecosysteem te herstellen. Het karton is in een honinggraatstructuur gemaakt en opgevuld met grond uit de woestijn. Het functioneert als erosiebarrière en stolt de waterinfiltratie. De zaden die in het karton zijn geplant, produceren pionierplanten. Naarmate ze groter worden, lost het karton op.

Het project (Desert Pioneer) is ontworpen om zowel de mens als de natuur een 2de kans aan te bieden.

Ik moet eerlijk zeggen dat dit project mij wel ‘geraakt’ heeft. De omstandigheden waar de vluchtelingen in moeten leven is niet ideaal en ik vind het heel mooi dat ze hier ook aan denken. Het is al lang een probleem dat wij hen niet kunnen opvangen en zij daarom in slechtere en slechtere omstandigheden moeten leven. Water- en voedseltekort is er zeker en dit project is een heel mooi gebaar om te tonen dat wij hen nog niet vergeten zijn!

Kusjes,
Febe

Website offline

 

Hallo! Hier ben ik weer 😉
Hier nog een toffe foto van een eindproject op de Dutch Design Week.  Het heet de Offline website op wieletjes en ik vind het een heel actueel project!

Online communicatie is ver weg. Je kan chatten met mensen aan de andere kant van de wereld of met je buur zonder hem/haar te zien.  Dit is de offline website om mensen aan te sporen hun omgeving te leren kennen. Deze website stopt aan elke voordeur om een praatje te slaan en na te vragen wat jouw hobby’s, talenten en interesses zijn.

Dit is precies Facebook maar dan fysiek. Deze site gaat van deur tot deur en ontdekt de verscheidenheid van de wereld in jouw omgeving. Deze informatie laat mensen naar elkaar toe groeien. Ze kunnen elkaar zo ontmoeten en verder leren kennen.

Toen ik dit zag, was ik al onmiddellijk verkocht. Dit project trok mij alleen al aan omdat het zo groot en mooi afgewerkt is. Het oogt mooi en het is iets anders dan de andere projecten die in dat gebouw stonden.

Wat deze site betekent vind ik fantastisch! Ik ga ermee akkoord dat de mensen meer online zijn dan offline en dat we zo onze geburen minder en minder kennen.

Kusjes,
Febe

Technologisch scherm in een tapjit

 

Hallo!
Ik ben weer helemaal klaar om een nieuw weetje te vertellen en dit keer over the Flux Rug. Dit is een tapijt met precies een technologisch scherm in maar dan zonder de technologie. Dit heb ik ook weer ontdekt bij de afstudeerprojecten op de Dutch Design Week.

Het tapijt is kleurrijk en verslavend net zoals een scherm van je iPad of iPhone. En toch is er helemaal niets digitaal aan. Tamara van Roij (eigenaar van dit afstudeerproject) is erin geslaagd de dynamiek van een schermtechnologie vast te leggen in een textieltapijt. Het tapijt bestaat uit 3 geborduurde viscose draadjes in het geel, magenta en cyaan die met onze waarneming spelen. Het tapijt heeft in elke hoek een ander kleur, ook het licht speelt een rol in onze waarneming.

Het project lokte veel mensen waardoor het wel moeilijk was om goede foto’s te maken. Het project is iets wat ik niet verwachtte. Ik zag een tapijt liggen met vele mensen er rond. Pas toen ik rond de menigte liep dan zag ik dat het tapijt van kleur veranderde, eigelijk veranderde mijn waarneming. Het toont je aan hoe licht en je plaats van jouw waarneming kan beïnvloeden.

Kusjes,
Febe

Zeebries in de stad

 

Hallo, hier ben ik weer 😀
Ik heb de oplossing voor jouw probleem!
Hou je van de drukke steden maar is een fris zeebriesje altijd welkom?
Dan is dit jouw oplossing! Dit project heet Kur.

Ik heb dit project ontdekt bij de afstudeerprojecten op de Dutch Design Week in Eindhoven. Het project trok niet  veel mensen aan waardoor ik wel nieuwschierig werd naar wat het precies inhoudt. En het heeft mij enorm verrast!

Deze muur is gebaseerd op ‘the Graduation Tower’ in Duitsland, Polen en Oostenrijk. Deze muren worden gebruikt voor zoutproductie in Spa’s en dit wordt mogelijk gemaakt door zoutwater dat door sleedoorntakken stroomt. De stekelige takken vangen de zoutdruppels op waardoor ze verdampen en het zout zo zijn heelende werking doet. Zo laat Kur een zeebriesje ontstaan in de drukke stad!

Het project trok mij aan omdat het zo groot was. Ik wist niet zo goed wat ik hiervan moest denken en ik was wel benieuwd naar de uitleg. Het project vind ik echt weer een topper! Het is goed voor het milieu! Het laat ons proeven van een frisse lucht in een drukke stad vol uitlaatgassen. Ik ben ook een echte fan van de zee en dit doet ons in de stad toch denken aan de mooie zeegolven en het zachte zandstrand.

Kusjes,
Febe